Overlijdt de nieuwe generatie kinderen op jongere leeftijd dan de huidige generatie ouders?

Overlijdt de nieuwe generatie kinderen op jongere leeftijd dan de huidige generatie ouders?

“In Engeland zal naar alle waarschijnlijkheid de huidige generatie kinderen, jonger overlijden dan de vorige generatie. Nog nooit eerder kwam het voor in de mensheid dat de nieuwe generatie jonger overlijdt dan de generatie ervoor”. 

 

Het waren de woorden die auteur en voedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis sprak tijdens de Masterclass De Beste Verliezer en de lancering van zijn gedachtegoed in het Theaterhotel in Almelo. In de video zijn deze woorden terug te luisteren. Al vele jaren neemt hij een voortrekkersrol in op het gebied van (on)gezondheid. Niet om te zeuren, maar om een positieve bijdrage te leveren aan een gezonder, energieker en mooier Nederland. Hij spreekt. Zonder vooroordeel en betweterigheid. Hij is enkel bevlogen en begaan. Met volle energie, zijn ware drive en een sterk geloof in een gezonder land, doceert hij zijn gedachtegoed. Hij tourt met zijn Masterclass door het land. Bedrijven, scholen en gemeenten doet hij aan om zijn Gouden Boodschap te verspreiden. Het gaat hem aan het hart: de huidige status van onze (on)gezondheid, van zowel volwassenen als kinderen. Er heerst onnodig veel ziekte en een bizar groot aantal mensen ervaart gebrekkige energie 

Ook wil hij wat doen aan het feit dat als we op de huidige manier doorgaan met ons voedingspatroon, dat de huidige generatie jonger zal overlijden dan de vorige generatie. In de gehele mensheid is dat nog nooit voorgekomen. Hoe heeft het zover kunnen gaan? 

 

EEN ROEPENDE IN DE WOESTIJN

Nu nog is hij een roepende in de woestijn; over 20 jaar verwacht Henk-Jan Koershuis dat zijn Beste Verliezer boek en gedachte, niet afwijkend, maar gemeengoed zal zijn. De nieuwe norm. 30 jaar geleden was het heel normaal dat het overgrote deel van de mensen rookte. Docenten konden roken in de klas, op verjaardagen stonden op de tafels glazen gevuld met sigaretten, evenals de ruimte. Ook die was rijkelijk gevuld met rook. Evenals de auto van zijn eigen moeder die de kleine HJ toen naar school bracht. In een auto vol rook. “Toen wisten wij nog niet beter. Dat geldt in deze tijd voor ons voedingspatroon. Over 10-20 jaar zeggen we: toen wisten we niet beter. Dat was toen heel normaal”.

 

DOKTOREN: SPREEK VERDER DAN DE BEHANDELKAMER

Hoewel Henk-Jan momenteel nog een van de voorlopers is als het gaat om hoe we tegen ons voedingspatroon aankijken, krijgt hij ‘gelukkig’steeds meer bevestiging van zijn gedane uitspraak over ‘het eerder overlijden van de nieuwe generatie dan de huidige generatie’; meer en meer medici en andere deskundigen laten zich ook horen. Zo blijkt wel uit een recente bijdrage in de Volkskrant, met uitspraken van kinderartsen. En de term ‘gelukkig’is in deze context uiteraard zeer triest. Het enige dat gelukkig hieraan is, is dat het verhaal van De Beste Verliezer meer kracht krijgt en ondersteund wordt. Het gaat niet om het boek van De Beste Verliezer. Het gaat erom dat we wakker worden en meer aandacht gaan schenken aan onze gezondheid en dit meer en meer gaan uitspreken. De waarheid is immers hard en confronterend: gemiddeld genomen zijn we zieker dan de generatie die ons voor ging. Een trieste constatering.  

Henk-Jan: “(kinder)artsen hebben een ongelooflijke kracht, wijsheid en kennis. In mijn optiek zouden kinderartsen nog meer in de publiciteit mogen treden. Vaak sta ik nu nog (letterlijk) op een podium mijn Gouden Boodschap te verkondigen. Maar hoe meer mensen dat doen, des te sneller we naar een meer gezonde en energieke maatschappij gaan. In de afgelopen jaren heb ik tál van deskundigen gesproken. Met enige regelmaat spreek ik ook met artsen. Ook met kinderartsen over deze epidemie die door ons land raast. Net als ik kunnen ook zij vaker op ‘algemene bijeenkomsten’ spreken over deze epidemie. Ik begrijp het verschil tussen ‘de behandelkamer en ‘het platform als de buitenwereld’. Toch moedig ik alle (kinder)artsen en doctoren aan om meer de media op te zoeken en op de trom te slaan. De kennis en ervaring die kinderartsen hebben en in deze tijdsgeest op doen is van onschatbare waarde in het bestrijden van de epidemie die door ons land raast. Zij zien dagelijks letterlijk van dichtbij deze epidemie voor hun ogen. Wanneer (kinder)artsen meer naar buiten treden, kunnen we versneld en vooral ook meer aandacht geven aan de epidemie die door ons land raast”. 

De Volkskrant citeerde kinderarts Anita Vreugdenhil; het citaat lijkt een bijna vergelijkbare uitspraak dat Henk-Jan eerder deed. Kinderarts Vreugdenhil sprak:

  

“Steeds meer kinderen krijgen volwassen ziekten: Als dit zo doorgaat, worden kinderen van nu gemiddeld minder oud dan hun ouders’. 

 

NORMAAL IS NIET GEZOND | WEG MET DIE RARE AUTOMAAT OP SCHOOL

Henk-Jan: “In een wereld waarin ongezond ‘de norm’ is en als vanzelfsprekend wordt gezien, lijkt het gedachtegoed van De Beste Verliezer radicaal. Over 20 jaar zal blijken dat mijn huidige gedachtegoed helemaal niet zo radicaal is. Het zal over 20 jaar de norm zijn, wat ik in deze tijd doceer”. Om dat te bereiken… het heeft tijd nodig. Op woensdag 29 augustus sprak Henk-Jan op het Pius-X in Rijssen. Een van de kinderen vroeg hem tijdens de Masterclass:

 

“Als ik minder snoep per dag moet eten, zoals je net zei Henk-Jan; hoeveel snoep mag ik dan nog wel per dag eten?”

 

Het lijkt een vanzelfsprekendheid; elke dag snoep eten is voor veel kinderen op deze school de norm geworden. Dat is op andere scholen niet anders. Zijn “Beste Verliezer scholen Tour” is goud waard. Iedere keer raakt het weer een handvol of soms een grote groep studenten en docenten. Die groep inspireert vervolgens een nog grotere groep tot meer gezondheid. En zo komt er een nieuwe beweging op gang. Zoals Henk-Jan zegt: “Een nieuwe normaal!”

Wat vroeger een uitzondering was (simpelweg omdat er o.a. minder aanbod van ongezonde was), is nu voor een grote groep kinderen de norm: elke dag snoep eten. Dit voedingspatroon geeft een zeer vergrote kans op allerlei ziektes. Je kan bijna stellen dat het eten van decennia lang non-stop ongezond eten, een garantie op vroegtijdig ziek worden is. De kinderen wordt het ook niet makkelijk gemaakt. Op veel scholen staat in de kantine een automaat. Bij de Pius-X in Rijssen is dat ook het geval. Nog wel. Het opgegooide balletje en de gegeven Masterclass op het Pius-X zal ongetwijfeld ook de school anders doen laten denken over het aanbod in de automaat. Willen wij als volwassenen wel de kat op het spek binden en dit aanbieden aan onze kinderen? Het is een onmogelijke opgave om daar ‘nee’ tegen te zeggen. Ruim 90% van het aanbod uit die automaat is rotzooi. Gewoon…Troep! Vergif voor het lichaam. Door de automaat DAGELIJKS in het zicht van kinderen plaatsen op een school, stimuleren wij als volwassenen niet alleen het gebruik van ongezonde voeding; we doen er op die manier ook (onbewust) het maximale aan dat ongezonde voeding elke dag ook maar gegeten kan worden. Wij als volwassenen creëren die nieuwe norm voor kinderen. Het is zó vanzelfsprekend blijkbaar. Het is normaal. Normaal is wat anders dan gezond. De automaat verwijderen uit de school en dan bang zijn dat de kinderen vervolgens ongezonde voeding kopen bij de supermarkt, vind ik een vrij negatieve gedachte. Laat die automaat staan, haal alle ongezonde voeding eruit en maak er een educatief studie project van. Laat de kinderen leren wat er vroeger (tot op de dag van vandaag) in die automaat zat en wat het effect is op de lange termijn. Hoe ziet het hart eruit of de lever of organen als je elke dag die rotzooi eet uit de automaat? Het is een waardevol en effectief studieproject waar vele kinderen graag aan meewerken. Hun opdracht ophangen aan, in en rondom de automaat: dát maakt indruk op een school. Het is een van de opdrachten die ik zelf bedacht en mocht begeleiden op een voorgezet onderwijs, nadat de directeur angstvallig tegen mij sprak: 

 

“Als wij de automaten weghalen op school, gaan ze naar de supermarkt en kopen ze daar ongezonde voeding en daar lossen wij niets mee op”. “ONZIN!!”

 

Na die opmerking onstond het studieproject dat ik persoonlijk en geheel gratis heb begeleid. De winst was zeer waardevol! De kracht van kinderen is groot. Ze wíllen wel gezonder eten is mijn ervaring, maar we moeten ze wel helpen om daarvoor de omgeving en randvoorwaarden te scheppen. En maak het vooral leuk. Niet teveel oordelen en niet zeggen dat alles slecht of ongezond is. Leg het uit op een leuke manier en betrek de kinderen erbij. Kinderen zijn tot veel in staat met energieke begeleiding. Waar ik niet luchtig over doe en waar ik heel stellig in ben: 

 

“Het voedingspatroon moet bij de meeste scholen radicaal om. Als er al vele kinderen zijn met leverproblemen, slaapproblemen of diabetes-2.... We moeten toe naar Gouden Boodschappen”.

 

Overigens geldt dit niet alleen voor kinderen. Een grote groep volwassen eet ook meermaals per week of zelfs elke dag na het avondeten een ongezonde snack voor de buis. 

De feiten: 52% van de mensen kampt met overgewicht. Een nog veel groter percentage mensen kampt met ziekelijk hoge bloedsuikerspiegels. Als gevolg hiervan is een sterk stijgende kans, bijna vanzelfsprekendheid op nare ziektes en aandoeningen. In Nederland komt het voor dat er zelfs al péuters (!) zijn met diabetes-2. Ik herhaal: PEUTERS met diabetes-2! 

 

KINDEREN MET HOGE BLOEDDRUK EN EEN ZIEKE LEVER

Een hoge bloeddruk; het is een grote mensenziekte. Tot deze generatie. Onder de huidige generatie kinderen heeft een stijgend aantal kinderen al te maken met een hoge bloeddruk. Enkel en alleen als gevolg van hun voedingspatroon. Hoewel dit voor het oog niet zo schadelijk lijkt, is de werkelijkheid anders. Feit is dat er een veel groter onderliggend probleem achter zit. Onzichtbaar vet in het lichaam leidt ook tot allerlei klachten en een zieke lever. Het lichaam is niet meer in staat om deze bizar grote hoeveelheden ongezonde voeding te verwerken. Hoge bloeddruk of een zieke lever lijkt op jonge leeftijd vaak al het resultaat. 

 

SLAAPAPNEU

Dat gezonde voeding belangrijk is voor onze gezondheid is allang geen nieuws meer. De nórm moet alleen anders worden. Naast voeding is voldoende slaap ook van belang voor een goede gezondheid. Een steeds groter aantal kinderen wordt dikker. Opgeslagen vet in de keel of nek zorgt voor minder ruimte om te ademen. Dit aangevuld met een dikke buik zorgt ervoor dat de ademhaling geregeld stopt tijdens het slapen. Een ziekte die vroeger enkel bij volwassen mensen geconstateerd werd. Zelden bij kinderen. In de huidige tijd komt ook dit steeds vaker voor bij kinderen al op erg jonge leeftijd. Voeding heeft op die manier ook een negatief effect op slaap. 

 

IS DE EPIDEMIE OMKEERBAAR?

Dat is een goede vraag. Heel eerlijk gezegd durf ik die vraag niet met een keiharde ja of nee te beantwoorden. Het goede nieuws is wel: er komt steeds meer aandacht voor gezonde voeding én met een professionele aanpak, die voor veel mensen vraagt om een radicaal ander voedingspatroon, durf ik wel te zeggen:

 

“Een radicaal ander voedingspatroon zal voor mensen een bijna onmogelijk gedachte positieve verbetering inhouden voor hun gezondheid. Ongezondheid kan worden terug gedraaid als het voedingspatroon radicaal om gaat”.

 

Veel ziektes die ontstaan - of vrijwel zeker gaan ontstaan - bij zowel kinderen als volwassenen zijn omkeerbaar. Dat vergt wel een totaal andere kijk op voeding. Wijziging van de leefstijl is de enige manier om dit te bereiken. Elke dag snoep eten of welke vorm dan ook van bizar grote hoeveelheden ongezonde voeding tot ons nemen, is in mijn optiek net zo idioot als dat vrijwel de gehele natie rookt. Het is niet meer van deze tijd. Uiteraard, een ieder is vrij om te kiezen voor zijn eigen gezondheid. In algemene zin durf ik wel te zeggen: over 20 jaar zullen velen met walging terugkijken op een tijd hoe we onszelf gevoed hebben.

De práchtige jonge kinderen van nu, daar zijn wij als volwassenen verantwoordelijk voor. Zij zullen over 20-30 jaar terugkijken op deze huidige tijd en afvragen: 

“Papa, mama….. hóe hebben ze dat toen dan kunnen toestaan? Die manier en idioot grote hoeveelheid van ongezond eten in de jaren 2000-2030!?. Toen kregen we dat elke dag begreep ik van mama. En papa zei dat er snoepautomaten stonden waar je élke dag op school wat uit kon pakken. En bijna iedereen deed dat toen ook nog eens. En iedereen vond dat toen normaal? Huh…..???” 

 

Het antwoord zal simpelweg zijn over 20 jaar:

 

“Lieve zoon/dochter van mij….. We wisten toen niet beter lieverd. We wísssss-ten toen simpelweg niet beter…….”

 

Willen we als land wél meer gezondheid en energie ervaren, dan moeten we toe naar een radicaal ander voedingspatroon. Gouden Boodschappen.

 

****** 

Op 29 augustus 2019 verzorgde Henk-Jan een Masterclass op het Pius-X in Rijssen. Hij sprak met zo’n 100 studenten, betrok hen bij het verhaal door in te gaan op het 

Voedingspatroon van alle kinderen. Hij liet de scholieren in record tempo aan elkaar inzien dat zij als scholieren niet allemaal hetzelfde eten. Er zijn meerdere vormen van   ‘normaal’. Ook ging hij in op het effect van ongezonde voeding op het lichaam. Verhelderende illustraties zetten de Masterclass kracht bij. Een snelle afsluitende ronde langs alle ‘tafels’ gaf alle studenten de mogelijkheid aan te geven wat zij geleerd hadden. De kracht van herhaling en het inzicht dat iedere scholier zijn of haar eigen ‘ding’ eruit haalde.

Aan het einde van de Masterclass nam een kleine groep scholieren plaats in de Beste Verliezer Base Camp caravan, geparkeerd voor de school. De school Pius-X, locatie Rijssen en Henk-Jan hopen dat zij de scholieren mochten inspireren over gezonde voeding en meer energie.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.