De Beste Verliezer Henk-Jan Koershuis spreekt op eerste Selfpublishing event van Nederland

De Beste Verliezer Henk-Jan Koershuis spreekt op eerste Selfpublishing event van Nederland

Het maken van een wereldreis en het schrijven van een boek. Het zijn de twee meest gegeven antwoorden van mensen op de vraag: 

 

“Wat zou jij écht nog eens willen doen in je leven?” 

 

Na vele jaren werkzaam in de wereld van sport en (sport)voeding was ook ik een van die personen die dat antwoord gaf. Het schrijven van mijn práchtige boek De Beste Verliezer, een Gouden Boodschap heb ik inmiddels gerealiseerd. Het was een lange reis. Die échte letterlijke wereldreis heb ik niet gemaakt. Nog niet. Dat komt zéker eens. 

Als beginnend schrijver spreek ik, Henk-Jan Koershuis, op het eerste Selfpublishing event van Nederland. Op 22 juni in Amsterdam. Ik deel mijn struggle die ik heb doorstaan. Daarnaast deel ik mijn ervaring, met als doel andere mensen te enthousiasmeren om hun droom waar te maken. Pak die pen op. Ga ervoor en doe het!

Wellicht kan mijn video je helpen net dat laatste zetje te geven... 

HENK-JAN WAAROM HEB JE EEN BOEK GESCHREVEN?

Al vele jaren ben ik werkzaam in de wereld van sportvoeding. Als (sport)voedingsdeskundige mag ik werken met de beste atleten ter wereld in diverse takken van sport. Naast het werken met professionals voorzien wij dagelijks vanuit ons bedrijf SportvoedingWebshop.com een heel groot aantal recreatieve sporters in Nederland. In de afgelopen 10 jaar heb ik veel lezingen en presentaties mogen geven. Na al die jaren heb ik geleerd dat het voedingspatroon van veel Nederlanders nog vérre van gezond is. Mijn intrinsieke drive om een bijdrage te leveren aan de energie en gezondheid van mensen resulteerde in de wens tot het maken van een boek. Wekelijks sprak ik namelijk wel ergens in het land over voeding. Iedere lezing en workshop sloot ik af en ontving ik wéér die ene vraag: 

“Henk-Jan, tof verhaal, maar uhhh….. Kan ik dat ergens nalezen wat je vanavond met ons besproken hebt?” 

Naast de vraag die ik kreeg van mensen, had ik zelf al langere tijd het idee een boek te schrijven. Ik had mijzelf twee zaken voor genomen:

  1. Het boek moest geen hype zijn. Over 10 jaar moet het alsnog steengoed zijn
  2. Het moet – naast steengoed – ook een heel móói boek zijn. Het leven is te kort om Crap te maken. Mooie dingen maken geeft extra glans aan het leven. Toch? 

Henk-Jan-Koershuis-De-Beste-Verliezer

De grote drive is: een substantiële bijdrage leveren aan een gezonde Nederland. Een gezondere huidige en komende generatie. Ik heb dat vertaald in #DBV90. De leeftijd van 90 jaar bereiken op een fitte vitale manier. Zonder toeters en bellen. Dus niet kunstmatig je leven verlengen met tal van medicijnen. Dat is geen kwaliteit van leven. #DBV90vraagt om een radicaal anders – gezonder – voedingspatroon van een groot deel van de Nederlanders. 

HET BOEK DE BESTE VERLIEZER, EEN GOUDEN BOODSCHAP, HEEFT 3 DOELEN:

  1. Epidemie 1 terug dringen: het aantal mensen met overgewichT
  2. Epidemie 2 terug dringen: het aantal mensen dat zich dagelijks meermaals per dag blootstelt aan ziekelijk hoge bloedsuikerspiegels
  3. Mensen inspireren! Door meer van onszelf te houden. Meer te stralen en vooral meer energie en gezondheid te ervaren. Een leven lang  

WAAROM SELFPUBLISHING? 

Het antwoord op die vraag is vrij simpel: ik weet zeer goed wat ik zelf wil. Dat betekent niet dat ik geen advies nodig heb. Dat ik alles weet. Zeker niet! Het was collega Sanne van Boekengilde die mijn teksten heeft geredigeerd. Ieder woord heb ik zelf geschreven. Ik wil per se dat mensen zich herkennen in mijn typische herkenbare taal. Dat als je met mij spreekt, of een Masterclass gevolgd hebt van mij, dat je daarna het boek leest en denkt: “Ik heb echt het gevoel dat Henk-Jan letterlijk tegen mij praat nu live”. Die stijl wilde ik erin krijgen. Sanne heeft vanuit Boekengilde die stijl perfect weten te behouden en te bewaken. Met uiteraard haar professionele bijdrage om te zorgen dat de zinsopbouw correct is. Nou ja, dat soort dingen.

Daarnaast werk ik al jaaaaaaren met mijn eigen designer. Femke Konijnenbelt van Fempire. She is a Star! Een parel in haar vak. Ze weet als geen ander hoe zaken vorm te geven. Zij kent ‘mijn stijl’. De wens daarin. Als art-director heeft zij het boek zeer prachtig vormgegeven. Kortom; ook dat deel konden wij zelf. Peter van Boekengilde heeft geadviseerd over papiersoort en kent de weg in dit vak. Als 2egeneratie weet ik: daar zit je goed. 

En verder? Ik regel mijn eigen verkoop en marketing wel. Daar heb ik geen bol.com of uitgever voor nodig. Wekelijks verzorg ik lezingen, presentaties en enkele keren per jaar een grote Masterclass, waarbij vele honderden mensen aanwezig zijn. Kortom; selfpublishing is voor mij de ideale vorm van uitgeven. De Beste Verliezer uitgeverij B.V. is dan ook mijn eigen pakkie an. Heerlijk gevoel! Maar goed, het zegt ook wel veel over mijn eigen drive en aanpak denk ik. Ik kan mij voorstellen dat er ook mensen zijn die het lekker vinden om alles uit te besteden. Ik heb het proces van zelf uitgeven, met support van Boekengilde, als heel prettig ervaren. Mocht ik ooit weer een boek schrijven, zou ik het weer op eigen initiatief uitbrengen.

De-Beste-Verliezer-Theaterhotel-09 

MET WELKE STAP HEB IK MOEITE GEHAD?

Dat is vrij simpel voor te antwoorden die vraag: de ‘strijd’ tussen schrijven en het leiden van je bedrijf. Een boek schrijven ‘moest er maar even bij’. Dat kan natuurlijk niet. Wil je een goed boek schrijven, dan vergt dat totale dedication. Aandacht. Focus! 

Omdat ik ook mede-eigenaar ben van SportvoedingWebshop.com was die combinatie zéér uitdagend. Diverse maanden heb ik mij volledig gegeven. Weken van 80-90 uur werken per week was vaker regel dan uitzondering. De combinatie van schrijven en overige activiteiten is een grote uitdaging. Schrijven vergt ruimte in je hoofd. Frisheid. En daarvoor móet je nou eenmaal – tijdelijk – andere activiteiten aan de kant zetten. Geheel mijn werkzaamheden aan de kant zetten was geen optie als mede-eigenaar. Resultaat is dus dat je 80-90 uur werkt. Dat is erg zwaar durf ik wel te zeggen. Het schrijven van het boek De Beste Verliezer is mijn zwaarste challenge geweest.  

Wat ik wel kan zeggen: zoals het overal voor geldt is dat als je ergens keíhard voor moet werken en je er uiteindelijk in slaagt dat gevoel zeer bevredigend is. Het exemplaar dat er ligt kan ik 10 jaar mee vooruit. Een prachtboek.

GOUDEN-BOODSCHAPPEN-De-beste-Verliezer

HEB JE EEN TIP VOOR SELFPUBLISHERS?

Mijn tip is: denk na wat je wilt met je leven. Wees eerlijk tegen jezelf. Stop met dromen! Ga het doen of haal het uit je hoofd. Op een wolk heeft nog nooit iemand een boek geschreven. Schrijf voor jezelf op wat je écht wilt bereiken in je leven. Is dat het schrijven van een boek? Doe het dan gewoon. F*ck de excuses. Er is altijd wel een excuus. Geen tijd. Geen geld. Geen energie. Geen…. 

Ik kon ook genoeg excuses bedenken. Overal zijn excuses voor te bedenken. Overal zijn ook ‘ja’ antwoorden voor te bedenken. Its Allllll about your own mindset! Niets meer. Niets minder. Als je het écht wilt? Sit down en start…! Gewoon. Starten. 

Praat er nog heel even met anderen over. Er is zoveel kennis aanwezig in Nederland. Kom naar het Selfpublishing event. Laat je inspireren. Door de mensen van Boekengilde. Door de schrijvers die aanwezig zijn. Of door mij. Ik ben daar ook. Hoe dan ook: kom naar dat event of doe wat onderzoek op internet. Of mail mij. Daarna tegen jezelf zeggen: “IK GA HET GEWOON DOEN MAN!!!”

De-Beste-Verliezer-Rijsbergen-19

De-Beste-Verliezer-boek

Wat ik verder nog vind: We leven in een land met onbegrensde mogelijkheden. Als je het niet doet, ligt het aan jezelf. No excuses. Maak gewoon je dromen waar. Zet muziek op nu. En maak die beslissing...! Gooooo!! 

FINAL TIP: in mijn boek De Beste Verliezer, een Gouden Boodschap, heb ik een hoofdstuk gewijd aan ‘Hoe dit boek tot stand kwam’. Het zal je absoluut helpen om ook jouw dromen waar te maken. Daarnaast: het boek is voor iedereen interessant. Het draagt bij aan jouw állergrootste goed: jouw gezondheid. Laat nou dát ook heel erg nodig zijn voor het schrijven van het boek,.... Dat jij gewoon gaat schrijven. ….. 

 

MAG IK JOU INSPIREREN TIJDENS HET EERSTE SELFPUBLISHING EVENT VAN NEDERLAND?

  • 22 juni 2019 | Selfpublishing Event Nederland
  • OBA Openbare Bibliotheek Amsterdam
  • alle informatie en aanmelden kan via deze link

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.