ROC van Twente sluit jaar af met De Beste Verliezer

ROC van Twente sluit jaar af met De Beste Verliezer

Het schooljaar 2019 werd door het ROC van Twente in stijl afgesloten. Een energiek en vol programma tijdens ‘de laatste schooldag van 2019’. De Beste Verliezer Masterclass was de start van de afsluitende schooljaar dag. Zo’n 150 docenten en andere collega’s waren aanwezig. Op de locaties Almelo, Hengelo en Enschede van het ROC van Twente ligt inmiddels het boek 'De Beste Verliezer, een Gouden Boodschap'. Het is mooi om te zien hoe het onderwijs verandert als het gaat om gezondheid. Na o.a. het Pius-X college, Het Noordik en het Twickel college is inmiddels ook het ROC van Twente aan de slag met De Beste Verliezer. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor dit onderwerp. De school heeft namelijk een cruciale rol in ons gezondheid denken. 

SCHOOL HEEFT EEN CRUCIALE ROL IN ONS GEZONDHEID DENKEN

De sterk stijgende aandacht voor gezondheid is nodig. We hebben immers te kampen met twee grote epidemieën die door ons land razen. De eerste is de epidemie van overgewicht; het trieste getal van 52% is de keiharde realiteit. Een nog veel groter – en daardoor nog triester – gegeven is dat de tweede epidemie een nog groter probleem is: hoge bloedsuikerspiegels. Zelfs meer dan 52% van de mensen stelt zich hieraan dagelijks bloot. Het leidt vrijwel gegarandeerd tot allerlei gezondheidsklachten en veel nare ziektes op de lange termijn. En dit terwijl met de aanpak van De Beste Verliezer dit in vrijwel alle gevallen te voorkomen is. Het is de gedachte van #DBV90. Dat het ROC van Twente de mogelijkheid geeft aan De Beste Verliezer door het verkondigen van De Gouden Boodschap door de Masterclass is bijzonder positief.

Henk-Jan Koershuis“Al vele jaren pleit ik ervoor om álle ongezonde voeding op scholen uit het (kantine) assortiment te halen. Dat klinkt wellicht wat radicaal die gedachte. Toch zit er een duidelijke gedachte en visie achter. Ongezonde voeding aanbieden is namelijk zeer sterk de kat op het spek binden. In mijn optiek zit het probleem in het feit dat we het allemaal 'zo normaal vinden' dat ongezonde voeding 'gewoon beschikbaar moet zijn'.

"Ja, je moet toch ook wel een beetje kunnen genieten? En mensen zelf die keuze laten maken Henk-Jan".

 

Ik ben het met bovenstaande totaal niet eens. Niet een beetje, maar totaal niet. Het aanbieden van ongezonde voeding op een school ben ik simpelweg geen voorstander van. Daar heb ik een heel duidelijk standpunt in. Geheel niet aanbieden ongezonde voeding op scholen. De verklaring is ook even simpel als helder. De verleiding is – voor vele mensen – simpelweg te groot. De school heeft simpelweg de keuze in het aanbieden van het soort voeding. Het aanbieden van ongezonde voeding in kantines of zogenaamde vending machines (automaten) is in mijn optiek erg ongewenst. Mensen hebben altijd een vrije keuze. Ik ben echter van mening dat die keuze thuis gemaakt mag worden. Ik ben ook helemaal niet tegen ongezonde voeding. Genieten mag! Is af en toe niets mis mee. Zodra het aanbod van ongezonde voeding echter aangeboden wordt op scholen ‘druk’ je echter een hele grote groep mensen onbewust in de positie om het toch te kopen en te werken aan een meer ongezonder leven en minder energie. 

Alle onderzoeken wijzen immers uit: als ongezonde voeding in het zicht is, wordt het gekocht. Het niet aanbieden van ongezonde voeding is de enige manier op weg naar een écht gezonde(re) organisatie. Als mensen willen kiezen voor ongezonde voeding, kunnen ze zelf vanuit huis deze ongezonde voeding meenemen. Niemand die het verbiedt om het dan op school op te eten. Maar het simpelweg aanbieden van ongezonde voeding op scholen vind ik niet meer van deze tijd. Vergelijk het met (niet) roken; dat is inmiddels ook algemeen geaccepteerd. Dat we dat niet meer doen in de school. Waarom…? Het antwoord laat zich raden….”

RocVanTwente-BesteVerliezer 

De school heeft niet alleen een grote verantwoordelijkheid naar de nieuwe generatie. Zij kan ook een groot voorbeeld zijn. Een voorbeeld voor en naar de nieuwe generatie. De masterclass van De Beste Verliezer tijdens de jaarafsluiting en het feit dat de boeken inmiddels fysiek aanwezig zijn op diverse locaties is een mooie stap in de gezonde(re) richting. Het boek biedt alle tools voor docenten, kader en studenten voor het ervaren van meer energie en gezondheid

Dank voor het vertrouwen in De Beste Verliezer. Een goede zomervakantie gewenst en vooral…. Veel gezondheid en energie. Veel #DBV90 gewenst! 

OP NAAR EEN ENERGIEK(ER) ROC VAN TWENTE!

 

Roc-van-Twente-Beste-Verliezer

Henk-Jan deelt zijn Gouden Boodschap tijdens de jaarafsluiting van het ROC van Twente, Almelo, Hengelo en Enschede

 

 

ROCvanTwente-Almelo-Beste-Verliezer

Roc-vanTwente-Beste-Verliezer

Locatie is het prachtige Stadslab IndiëRoc-van-Twente-HenkJan-Koershuis

Wat zijn 3 gouden lessen?Roc-van-Twente-gezondheid-Almelo

Het onderwerp gezondheid triggert Roc-van-Twente-gezonde-school

Docenten zelf heel even 'terug in de banken'Roc-van-Twente-De-Beste-Verliezer

 

Dank voor de samenwerking en uitnodiging | Geniet van de boeken De Beste Verliezer, een Gouden Boodschap op alle locaties inmiddels 

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.